Ενημέρωση μαθητών/τριών και γονέων για τις ενέργειες του σχολείου μας αναφορικά με την προγραμματισμένη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη που δεν πραγματοποιήθηκε

Επιστολή 2ου  ΕΠΑΛ  ΡΟΔΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Επικοινωνούμε μαζί  σας διότι προέκυψε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με  την πενθήμερη εκδρομή της  Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.


 Η εν λόγω εκδρομή είχε προγραμματισθεί  για  τις 16/3/2020, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε  λόγω  των  μέτρων  που  επεβλήθησαν.

Το Υ.ΠΑΙ.Θ. αποφάσισε την  αναστολή  λειτουργίας  των  σχολείων  και 

   αναστολή των  σχολικών  εκδρομών.

Η αναστολή εκδρομών προκάλεσε  πρόβλημα
σε  μαθητές  και  γονείς. Οι  γονείς  άρχισαν  να ανησυχούν  και  ζήτησαν  από  το πρακτορείο που ανέλαβε την υλοποίησή της να ακυρωθεί η εκδρομή και να επιστραφεί το καταβληθέν χρηματικό ποσό.


Το πρακτορείο  αρνήθηκε  να ανταποκριθεί στο αίτημά μας, αναφέροντας   ότι  δεν  υπήρξε απόφαση ΑΚΥΡΩΣΗΣ σχολικών εκδρομών από το ΥΠΑΙΘ αλλά  απόφαση ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.

Προϊούσας της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων δεν υπήρξε η αναμενόμενη απόφαση για ΑΚΥΡΩΣΗ σχολικών εκδρομών εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ. Παρέμεινε δυστυχώς ο όρος ΑΝΑΣΤΟΛΗ σχολικών εκδρομών.


 Οι  γονείς  όμως συνεχίζουν να πιέζουν και να ζητούν τα χρήματά τους. Το πρακτορείο, επικαλούμενο τον όρο περί ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ και ΟΧΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ των σχολικών εκδρομών δεν επιστρέφει τα χρήματα επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι η σχολική μας εκδρομή μπορεί να αναβληθεί σύμφωνα με τα κελεύσματα του ΥΠΑΙΘ.

Οι μαθητές μας προέρχονται από τις φτωχότερες οικογένειες της Ρόδου. Οι γονείς τους με δυσκολία  συγκέντρωσαν τα  χρήματα που κατακρατά το Πρακτορείο. Υπό τις παρούσες συνθήκες τα εν λόγω χρήματα είναι απόλυτα αναγκαία, ώστε να αντιμετωπίσουν τον καθημερινό τους Γολγοθά, εν μέσω ανεργίας (η πλειοψηφία τους εργάζεται στα ξενοδοχεία, τα οποία παραμένουν ερμητικά κλειστά).

Το πρακτορείο ζητά την ρητή απόφαση του ΥΠΑΙΘ για ΑΚΥΡΩΣΗ των σχολικών εκδρομών λόγω κορωνοϊού, ώστε να επιστρέψει το χρηματικό ποσό που κατακρατά, ισχυριζόμενο συγχρόνως ότι θα πατήσει στην λέξη ΑΝΑΣΤΟΛΗ για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δικαστική προσφυγή των γονέων ώστε να μην επιστρέψει την προκαταβολή.

Γονείς και μαθητές 400 περίπου οικογενειών μαζί με τους καθηγητές τους, μένουν άναυδοι μπροστά στην ετοιμότητα που επέδειξε το ΥΠΑΙΘ με την ταχύτατη αντίδραση ως προς την εκκίνηση και λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην οποία άπαντες ανταποκριθήκαμε με ενθουσιασμό.

Προβληματιζόμαστε όμως με την ολιγωρία που επέδειξε στο πρόβλημα των σχολικών εκδρομών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ απόφαση για ΑΚΥΡΩΣΗ όλων των εκδρομών, ώστε να επιστραφούν οι προκαταβολές που παρακρατούνται από τα πρακτορεία, τουλάχιστον όσον αφορά εκδρομές της Γ Λυκείου, αφού δεν είναι δυνατή η αναβολή τους εφ’ όσον αναφέρεται σε σημερινούς τελειόφοιτους μαθητές και εν δυνάμει αποφοίτους χωρίς προοπτική συνέχισης σπουδών, εκτός και αν χαθεί το τρέχον σχολικό έτος και θα πρέπει να επαναληφθεί.

Ευχαριστούμε πολύ.