Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου και του ΠΕΠΑΛ Ρόδου στη Βουλή των Εφήβων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία οργάνωσε και πραγματοποίησε και φέτος την ΚΖ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» για το σχολικό έτος 2022 – 2023 κατά την περίοδο 4 – 7 Σεπτεμβρίου 2023. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Τσακίρη Μάριο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας- Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.

Οι έφηβοι βουλευτές επιλέγονται από ομάδες μαθητών και μαθητριών – Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης – που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος δραστηριότητες κοινωνικού ενδιαφέροντος στα σχολεία και στις κοινότητές τους. Η ομάδα Συμμετοχικής Δράσης του σχολείου μας αποτελούνταν από 8 μαθήτριες και μαθητές που επέλεξαν ως εκπρόσωπό τους τον Μάριο ο οποίος παρέστη στις εργασίες της ΚΖ’ Συνόδου και εκπροσώπησε επάξια το σχολείο μας. Η θεματική ενότητα της φετινής χρονιάς είχε τον τίτλο «Αφοπλίζοντας τη βία». Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ασχολήθηκαν με το ευαίσθητο θέμα της έμφυλης βίας και ο Μάριος εντάχθηκε στην συγκεκριμένη ομάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου στην Αθήνα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023. Η ομάδα που συμμετείχε το σχολείο μας ήταν η 3η από τις 6 συνολικά ομάδες.